Big bags prijzen lijken te dalen

Nadat Corona was toegeslagen (maart 2020) stond de plastic-wereld tijdelijk op z'n kop. Prijzen gingen drastisch omlaag en plastic verwerkers konden hun materiaal niet kwijt. Al snel kwam de ommekeer; materiaal was niet aan te slepen en de concurrentie uit Azie werd geminimaliseerd door torenhoge vrachtkosten. Kunststofprijzen gingen door het dak...

De gevolgen van Corona voor big bag prijzen

Door de 'perfecte storm' in 2021 van hogere kunststofprijzen en hogere vrachtkosten uit Azië, werden big bags meerdere euro's per stuk duurder werden.

Stijging polypropylene in 2021

De virgin prijs van "pp" (polypropylene) ging van €1,10 naar grofweg €2,20 de kg. Een gemiddelde big bag weegt al gauw tussen de 1 en 3 kg, reken maar uit! Een container ging van enkele duizenden euro's naar €16.000. Een gemiddelde 40 ft container kan circa 15.000 zandbig bags vervoeren....

Medio 2022: pp prijzen dalen

Na regen komt zonneschijn. Sinds de zomer is de prijs voor pp aan een flinke daling bezig (- 20%).

Prijsverloop polypropylene 2021 - 2022

Bron: https://www.vraagenaanbod.nl/marktprijzen/pp-homo/

 

Uitzicht 2022 voor lege big bag prijzen

Aan de inkoopzijde zien wij al dat producenten uit Azië benadrukken dat de prijzen aan het dalen zijn i.v.m. de lagere vrachtkosten en lagere polypropylene prijzen. De verwachting is dan ook, dat aanbieders van lege big bags de prijzen op korte termijn kunnen verlagen. Het is de vraag of de daling van polyprolyne tijdelijk van aard is, dan wel blijvend.
Indien de VS de toelating van Iraanse olie tot de markt accepteert (ter compensatie van Russische olie), is de kans groot dat de olieprijs niet meer zal dalen, en daarmee ook de pp prijs. Spannende tijden...!

Contacteer ons voor al uw vragen