Big bags uit een faillissement opkopen? De Valkuilen!

Big bags uit een faillissement opkopen? De Valkuilen!

Wij worden dikwijls benaderd door personen die ergens een grote partij big bags uit een failissement of bedrijfsbeeindiging hebben opgekocht. Vaak gaat het niet om geringe aantallen, wel om verkeerde big bags.  Stel je kan het toch niet laten om de inboedel van een gestorven bedrijf op te kopen, of je wordt gedwongen om ook die ‘zakken in de hoek mee te nemen’.  “We verkopen alles of niets”;  wat doe je?

PP canvas 4 ever

Het PP kunststof heeft helaas niet het eeuwige leven. Het is daarom goed na te gaan hoe oud de big bags zijn, en hoe ze zijn opgeslagen. Zijn de big bags slechts enkele jaren oud, dan zal niemand vragen stellen. Als de zakken een productiedatum hebben die ouder zijn dan 10 jaar, dan zal niet elke koper gehappig zijn. Je kan de productiedatum meestal op het label vinden dat aan 1 van de panelen zit.

Een courante big bag heeft niet 1 lus, maar 4!

Zo werden wij benaderd door een ondernemer met een bouwbedrijf, die 17.000 (!) big bags op de kop had getikt…met 1 lus. Allemaal nieuw! Helaas zijn de meeste bigbagvullers gericht op big bags met 4 lussen!

Big bag met 1 lus

Een courante big bag heeft geen (PE) binnenzak!

Voortbordurend op bovenstaand praktijkvoorbeeld, moet je weten dat een binnenzak meestal gevraagd wordt door grote industriële bedrijven. Zij zullen minder snel geneigd zijn om “partijen” buiten de reguliere kanalen op te kopen. De binnenzak zorgt ervoor dat de big bag in gevouwen staat dikker wordt en er minder op een pallet passen. In bovenstaand voorbeeld kan je 17.000 nieuwe big bags mogelijk in 1 of 2 trailers vervoeren. In dit geval waren het 4 trailers, waardoor de transportkosten aanzienlijk hoger zullen worden, zeker als je de zakken aan het buitenland wil verkopen.

Voorbeeld van een big bag met 1 lus:

 

Welke bigbagmaat is ideaal?

De meest verkocht big bags zijn toch wel de kuubzakken voor zand (90/90/110). Hier is altijd vraag naar, en dan vooral de 1.500 kg variant. Indien je veel grotere maten aanbiedt, wordt de verkoopkring veel kleiner en ook minder makkelijk benaderbaar, zoals de grotere productiebedrijven.

Wel of geen vul- of losslurf?

In het geval van een kuubzak is een losslurf geen vereiste. Indien je grotere maten hebt, is een vul en losslurf wel een pré. Echter zul je wel buiten Nederland een koper moeten vinden, want de gebruikers van vul/losslurven zijn meestal industrieel.

Big bag met logo?

In veel gevallen is een logo ‘een probleem’. Wederom verklein je je afzetmarkt, omdat zeker de productiebedrijven geen reclame willen maken voor andere bedrijven dan zijzelf.

Conclusie?

Indien je geen doorgewinterde bigbaghandelaar bent, dan is het raadzaam om enkel een partij big bags op te kopen als het kuubzakken (90/90/110) zijn, zonder logo! Indien de aangeboden big bag afwijkt, kun je ons altijd om advies vragen.

Contacteer ons voor al uw vragen