Big bags hergebruiken of recyclen?

Big bags hergebruiken of recyclen?

Productie big bags Europe

Hoeveel big bags worden er jaarlijkse verkocht in Europa?....120 miljoen stuks, tegenover 450 miljoen inwoners.  Onderstaande statistiekafbeelding laat zien, dat het om ongeveer 300.000.000 kg polypropylene gaat. Het meerendeel wordt niet hergebruikt, maar gerecycled. Is dat goed?

Voor de oplettende lezer: de meeste big bags zullen naar de bouwgaan en zullen de standaard 1500 kg big bag voor de bouw zijn.

Productie, recycling en hergebruik van big bags in Europa

Wat houdt een big bag recyclen in?

De meeste big bags bestaan voornamelijk uit Polypropylene, ook wel “PP” genoemd. Polypropylene leent zich goed om nogmaals hergebruikt te worden, als ruw materiaal. Maar hoe ziet het recyclingprocess eruit voor de meeste big bags?

Stap 1. Transport

Veel mensen vergeten vaak dat veel producten niet in Europa worden gerecycled, maar veelal in Azië. Zo ook big bags. Voorheen gingen deze vaak naar China, maar China heeft een aantal jaren de deuren dichtgegooid. Het stokje is toen overgenomen door Vietnam en Maleisië.

Concreet houdt dit in dat de oude big bags na inzameling worden geperst tot grote balen tussen de 600 en 1200 kg per stuk. Deze balen worden geladen in een container en vervolgens naar de Rotterdamse haven gereden, om van daaruit een lange bootreis te maken.

Stap 2. Sorteren

Eenmaal aangekomen op de eindbestemming, worden de balen open gemaakt en gesorteerd op kwaliteit (indien nodig). Meestal houdt dit in dat men gekleurde big bags afzondert van witte big bags. Witte big bags zijn het meest waardevol, omdat deze nog voor meerdere kleuren ingezet kunnen worden. Gekleurde big bags kunnen enkel nog voor zwarte producten worden ingezet.

Stap 3. Shredderen

Na het sorteren worden de big bags geshreddered tot kleine stukjes pp.

Stap 4. Wassen & drogen

Voor het beste resultaat worden de kleine stukjes gewassen en vervolgens gedroogd.

Stap 5. Agglomeren & extruderen

De kleine stukjes pp zijn erg licht, waardoor ze “alle kanten uitwaaien”. Om iets met het pp te kunnen doen, worden ze geagglomereerd (= samengeklonterd) tot iets zwaardere losse stukjes pp. Het ontstane “agglomeraat” wordt gebruikt om de “Extruder” te vullen, die op basis van verhitting de pp stukjes omsmelt tot “pp regranulaat”, ook wel gerecycled pp korrels. Het regranulaat vindt vervolgens zijn weg weer naar een plastic verwerker ergens op de wereld, die de korrels weer gebruikt om een plastic product te fabriceren.

Hieronder is een pp recyclinglijn afgebeeld. Al met al is dit een energierijk proces…waar de CO2 uitstoot van het transport nog bovenop komt.pp big bags recyclinglijn

Conclusie: big bags hergebruiken vs. Recycling?

Voor het hergebruiken van een big bag is enkel een transportbeweging nodig van de verkoper naar de koper. In de regel worden big bags niet buiten Europa verkocht voor hergebruik (ivm transportkosten), waardoor het eenvoudig te concluderen is dat het recyclen van pp big bags geen goed alternatief is ten op zicht van hergebruik.

Bovenstaande analyse kan een aansporing zijn voor veel bedrijven om hun big bags voortaan heel te laten.

Wilt u meer informatie over het hergebruiken óf recyclen van big bags? Neem gerust contact met ons op!

Contacteer ons voor al uw vragen