Nieuwsupdate: Big bags vs. Houthi's

Nieuwsupdate: Big bags vs. Houthi's

Het nieuws wordt er nog niet mee gedomineerd, maar het is wel een belangrijk nieuwsfeit: de Houthi's blokkeren de containervaart door het Suezkanaal. De gevolgen voor de prijzen van big bags zullen merkbaar worden, indien het nog lang aanhoudt.

Big bag prijzen omhoog

SInds December zitten de prijzen voor containervaart in de lift. Waar voorheen nog 1.300 dollar voor een 40 ft container uit Azië naar Rotterdam werd betaald, moet men nu meer dan 4.000 dollar betalen. In het geval van de meest verkocht big bag, de kuubzak, betekent dit dat er ruim 20 ct per big bag aan extra transportkosten bijkomen. Voor grotere big bags (dus minder stuks per pallet), eventueel ook nog met dikker doek (nóg minder stuks per pallet), geldt er een grotere kostenpost: ongeveer 40 ct per big bag.

Voor een beeld hoe snel de prijzen zijn gestegen, doet men er goed aan om de World Container Index te raadplegen - het algemene prijspeil van containertransport wordt in deze index weergegeven:

Prijspeil World Container Index

Advies voor big bag inkoop

De prijzen die nu in de markt gelden, zijn gelinkt aan bestellingen die 3 maanden geleden zijn geëxporteerd uit Azie; dus met lage containerprijzen! Het zal nog zeker 2 maanden duren alvorens "de dure" big bags op de markt komen en de huidige voorraden zijn verkocht. Ons advies zou zijn om nu extra voorraad in te kopen, om zo een lage/oude inkoopsprijs te waarborgen. Zeker voor hardlopers, zoals de zandbig bag, is dit aan te raden.

Contacteer ons voor al uw vragen