Waar staan SWL en SF voor?

Waar staan SWL en SF voor?

SWL - ook wel 'Safety Working Load' is het maximale hefgewicht waarvoor de big bag is ontworpen. Meestal ligt dit tussen de 1.000 en 1.500 kg, maar 500 kg en 2.000 kg komen ook regelmatig voor. 

Wie bepaalt de SWL van een big bag?

In de jaren 80 werden de criteria ten aanzien van het veilig kunnen gebruiken van big bags door de European Flexible Intermediate Bulk Container Association (EFIBCA) gedefinieerd. Later zijn deze criteria genormeerd door de International Organization for Standardization’s (ISO), en wel in de norm ISO 21898. In deze wordt precies beschreven welke materialen, welk ontwerp, productie-eisen en vereiste tests nodig zijn voor een bulkzak. Als de bulkzak volgens deze normen wordt gefabriceerd en door de test komt, krijgt het type FIBC een ISO certificaat en mag het zichzelf "ISO gecertificeerd" noemen (voor max. 3 jaar).

Het testen kan zowel "inhouse" (staat vermeld op het label) als bij een extern gecertificeerd bureau plaatsvinden. In België kent men bijvoorbeeld het Belgisch Verpakkings Instituut.

Hoe test men de SWL?

 

SF- ook wel 'Safety factor' geeft aan of een big bag gemaakt is om 1x gebruikt te worden, dan wel meer dan eens. Single use vs multi use. De safety factor wordt middels een verhouding weergegeven, bijv. 5:1 voor single use. Dit houdt in dat tijdens het testen dit type big bag scheurde toen het aan tenminste 5x het SWL gewicht werd blootgesteld. Een meerweg big bag wordt aangegeven met 6:1 (tenminste 6x de SWL).

Contacteer ons voor al uw vragen