Wat zijn de verschillende opties om een big bag te hijsen?

Wat zijn de verschillende opties om een big bag te hijsen?

De meest voorkomende hijsopties zijn:

  • 4 lussen / loops
  • 2 lussen
  • 1 lus

 

4 lussen big bag

big bag met 4 hijslussen

De meeste big bags worden geleverd met 4 lussen, elke lus in een hoek. De lussen dienen wel handmatig over de lepels van de heftruck te worden geschoven. Dit probleem kan men verhelpen door het werken met cross corner lussen. Desondanks is de standaard-4-lussen-optie de meest verkochte hijsoptie, omdat deze het goedkoopste in aanschaf is. 
De gebrijkelijke lengte van een hijslus is 30 cm. Het is mogelijk om de lussen in een grotere lengte uit te voeren, bijvoorbeeld om de lussen op 1 punt vast te maken met een haak.

cross corner lussen

Cross corner lussen

Door de lussen als een "gespannen boog" vast te naaien aan het bigbag-fabricaat, zal de cross corner lus geneigd zijn omhoog te staan. Hierdoor zou het makkelijker zijn voor een heftruck chauffeur om met de lepels door de lussen heen te manouvreren.

Eén of twee lussen

hijssysteem met één of twee lussen

FIBC met één of twee lussen zijn het handigste in het gebruik: het maakt niet uit welke type machine de big bag zal hijsen, het past altijd - men ziet dit type hijssysteem vaak terug op het boerenbedrijf voor het transporteren van bemestingsstoffen.
Voordeel van de één of twee lussen tegenover de cross corner lussen, is dat deze goedkoper in aanschaf zijn.

Tunnel loops

Tunnel loops

De tunnelloop heeft weinig uitleg nodig om z'n naamgeving te verklaren. Deze liftsystematiek is uitsluitend bedoeld voor hijsen met een heftruck.

Stevedore loop

Stevedore loop

De stevedore loop hoeft enkel op 2 punten te worden gehesen. Dit maakt de handling met stevedore loops eenvoudiger dan met de klassieke 4 lussen FIBC.  

Type kunststof waaruit lussen worden vervaardigd

Lussen worden doorgaans van twee type kunststof gemaakt:

  • Polypropyleen multi-filament: deze lussen zijn wat minder stijf en hangen daardoor omlaag
  • Polypropyleen raffia: de meest gebruikte variant. De lussen staan standaard 'fier' omhoog, en zijn goedkoper dan de pp multi-filament.

Contacteer ons voor al uw vragen